Je kunt verschillende behandelingen krijgen als je darmkanker hebt. Welke behandeling je krijgt, ligt aan hoe erg je kanker is. Vaak krijg je eerst een operatie. Een operatie bij darmkanker gaat vaak beter als een ziekenhuis het vaak doet. Doet het ziekenhuis die operatie niet vaak genoeg? Dan mogen ze de operatie helemaal niet meer doen.
Het ziekenhuis houdt bij hoe vaak ze een operatie doen bij darmkanker. Blijft er kanker over na de operatie? En hoeveel? En hoe vaak er iets mis gaat na de operatie.
Ziekenhuizen meten ieder jaar hoe goed hun zorg is. Ze moeten deze informatie aan verschillende instanties geven. En ze gebruiken de cijfers om de zorg steeds verder te verbeteren.
Binnen Zuyderland wordt als enige ziekenhuis in Limburg de TaTMe operatietechniek aangeboden. Deze innovatieve operatietechniek wordt bij Zuyderland gebruikt voor de behandeling van endeldarmkanker. Met deze innovatieve operatietechniek kunnen endeldarmtumoren preciezer worden verwijderd zonder schade aan te richten aan omliggend weefsel. De gevolgen voor de patiënt zijn minder blijvende stoma’s, een sneller herstel en minder complicaties.
Voor darmkankeroperaties wordt daarnaast binnen Zuyderland het ERAS programma toegepast. ERAS staat voor Enhanced Recovery After Surgery, oftewel versneld herstel na operatie. Wij spreken liever van: beter en sneller herstel. Binnen het ERAS programma zijn alle elementen samengebracht die een positieve invloed kunnen hebben op uw herstel. De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de factoren die van invloed zijn op het herstel na een operatie. Daaruit blijkt dat het herstel na de operatie verbetert door:
- een zo klein mogelijke operatiewond: hoe minder schade aan weefsel, hoe sneller het herstel
- een optimale pijnbestrijding. Niet alleen de pijn wordt effectief bestreden, maar ook de nadelige effecten van de pijnbestrijding op maag- en darmwerking worden beperkt;
- een zo kort mogelijke periode van bedrust, zodat verlies van spierkracht wordt beperkt en de ademhaling wordt gestimuleerd;
- een zo kort mogelijke periode waarin u niet mag eten om gewichtsverlies en daarmee verlies van spiermassa en spierkracht tegen te gaan.
Ook is Zuyderland één van de drie centra in Nederland die de analyses voor het bevolkingsonderzoek darmkanker uitvoert. In maart 2017 is de éénmiljoenste ontlastingstest voor het bevolkingsonderzoek darmkanker uitgevoerd. De eerste test vond plaats in januari 2014.
Voor meer informatie over darmkanker en Zuyderland verwijzen wij u graag naar onze website https://www.zuyderland.nl/specialismen/oncologischezorg/ziektebeelden/dikkedarmkanker/
voor darmkanker en
https://www.zuyderland.nl/specialismen/oncologischezorg/ziektebeelden/endeldarmkanker/
voor endeldarmkanker.