Je kunt verschillende behandelingen krijgen als je darmkanker hebt. Welke behandeling je krijgt, ligt aan hoe erg je kanker is. Vaak krijg je eerst een operatie. Een operatie bij darmkanker gaat vaak beter als een ziekenhuis het vaak doet. Doet het ziekenhuis die operatie niet vaak genoeg? Dan mogen ze de operatie helemaal niet meer doen.
Het ziekenhuis houdt bij hoe vaak ze een operatie doen bij darmkanker. Blijft er kanker over na de operatie? En hoeveel? En hoe vaak er iets mis gaat na de operatie.
Ziekenhuizen meten ieder jaar hoe goed hun zorg is. Ze moeten deze informatie aan verschillende instanties geven. En ze gebruiken de cijfers om de zorg steeds verder te verbeteren.
Samenwerking Tjongerschans
De behandeling van darmkanker in een algemeen ziekenhuis kan bestaan uit chirurgie, chemotherapie en bestralingstherapie. Chirurgie is meestal de eerste stap en omvat het verwijderen van de tumor en aangrenzende lymfeklieren. Chemotherapie kan voor of na de operatie worden gegeven om kankercellen te doden en de kans op terugkeer te verkleinen. Bestralingstherapie wordt soms gebruikt vóór de operatie om de tumor te verkleinen of na de operatie om eventuele resterende kankercellen te vernietigen. Dit wordt niet in Tjongerschans gedaan, maar bij het Radiotherapeutisch Instituut Friesland (RIF) in Leeuwarden. Afhankelijk van het stadium van de kanker kan een combinatie van deze behandelingen worden gebruikt. Andere behandelopties, zoals gerichte therapie en immunotherapie, kunnen ook worden overwogen, afhankelijk van de individuele situatie. Het behandelplan wordt bepaald door een multidisciplinair team van specialisten. De casemanagers coloncare hebben een belangrijke functie om u tijdens het gehele traject te begeleiden.
De onderzoeken naar de aanwezigheid van rectumcarcinoom en de nazorg doen wij in Tjongerschans, voor de behandeling wordt u verwezen naar het Medisch Centrum Leeuwarden.
Aantal operaties dikkedarmkanker
104
Tjongerschans
50
Norm
In 2023 voerde het Tjongerschans 104 operaties uit bij kanker in de dikkedarm. Het ziekenhuis heeft de operatie vaak genoeg gedaan om goede zorg te kunnen bieden. De norm van 50 geldt voor alle operaties in het ziekenhuis bij darmkanker. Het maakt niet uit of dat aan de dikkedarm is of aan de endeldarm.
Bron: Transparantiekalender 2023
Aantal operaties endeldarmkanker
Toelichting van het ziekenhuis:
Vanaf 2021 doen wij alleen de onderzoeken naar de aanwezigheid van rectumcarcinoom in Tjongerschans, voor de behandeling wordt u verwezen naar het Medisch Centrum Leeuwarden.
Complicaties na de operatie bij endeldarmkanker
Deze gegevens zijn niet beschikbaar.
HIPEC-behandeling
Deze gegevens zijn niet beschikbaar.
Complicaties na de operatie bij dikkedarmkanker
13,56%
Tjongerschans
13,04%
Landelijk gemiddelde
In 2023 is bij 13,56% van de patiënten met dikkedarmkanker in Tjongerschans een ernstige complicatie opgetreden na de operatie.
Bron: Transparantiekalender 2023
Niet-schone snijvlakken na de operatie
Deze gegevens zijn niet beschikbaar.