Dotteren is een operatie om de ader van je hart weer open te krijgen. Je arts rekt hiervoor het afgesloten stuk van je ader op. Dat doen ze met een ballon aan een slangetje. Die ballon pompen ze een beetje op. Daardoor rekt de wand van de ader een beetje op. Vaak zet je arts daarna ook een buisje in je ader. Die zorgt ervoor dat de ader na de operatie niet weer smaller wordt.
Het ziekenhuis houdt bij hoe vaak de operatie goed gaat. De operatie ging goed als de ader na de operatie niet weer smaller wordt.
Ziekenhuizen meten ieder jaar hoe goed hun zorg is. Ze moeten deze informatie aan verschillende instanties geven. En ze gebruiken de cijfers om de zorg steeds verder te verbeteren.
We onderzoeken en behandelen mensen met een hartaandoening …
Heeft u een hartaandoening? Dan wordt u geholpen op de afdeling Cardiologie. Daar onderzoeken en behandelen we mensen met bijvoorbeeld pijn op de borst, vernauwing van de kransslagaders, afwijkingen aan de hartkleppen, hartritmestoornissen of hartspierziekte. We zijn gespecialiseerd in behandelingen met pacemakers en implanteerbare cardioverter defibrillators (ICD’s).
… en helpen ook voorbij de ingreep te kijken
Hartziektes zijn vaak chronisch. Ook na een medische ingreep hebben ze nog gevolgen voor uw leven. Bijvoorbeeld omdat u aan een andere leefstijl moet wennen, of bepaalde activiteiten niet meer kunt doen. Daar focussen we in de behandeling al op. Wat ís een gezonde leefstijl eigenlijk? En hoe zorgt u dat uw hart weer zo sterk mogelijk wordt? Zo leert u leven met uw ziekte.
Dat doen we samen met u …
Welke opties voor operaties, behandelingen of medicatie het beste bij u passen, bepalen we samen. Daarom vinden we persoonlijk contact en oprechte aandacht belangrijk. Als het even kan, ziet u bij ieder bezoek dezelfde dokter. Maar ook als dat een keer niet kan, bent u in goede handen. De afdeling Cardiologie heeft een klein, hecht team met korte lijnen. We kennen u. En we vinden het belangrijk dat u altijd bij ons terecht kunt met uw zorgen. Dus heeft u het idee dat het niet goed gaat? Bel ons gerust. Voor spoedgevallen is 24/7 een van onze cardiologen bereikbaar.
Afdeling cardiologie
De afdeling Cardiologie van het Flevoziekenhuis is relatief klein. Dat helpt de wachttijden kort te houden, en geeft ons grip op de planning. We voelen ons verantwoordelijk voor elkaar en elkaars patiënten. Ook werken we nauw samen met onze collega’s in de rest van het ziekenhuis. En we hebben goede banden met de huisartsen in Almere. Zij kunnen altijd snel bij ons terecht om te overleggen over hun patiënten.
… én met onze collega’s in de regio
We werken verder uitstekend samen met bijvoorbeeld het OLVG en met het Tergooi Ziekenhuis. Die samenwerkingen gaan ver. Een voorbeeld: als een patiënt van Tergooi een ICD nodig heeft, wordt die bij ons geïmplanteerd. En onze patiënten worden in Tergooi gedotterd. Zo hebben we allemaal onze eigen expertise, maar vormen we in de praktijk één grote vakgroep. We volgen gezamenlijk nascholing en weten elkaar snel te vinden om te overleggen over complicaties. Daardoor krijgt u in een kleine, persoonlijke setting de zorg die u misschien eerder in een groot ziekenhuis verwacht.