Voor elk ziekenhuis rekenen we elk jaar een sterftecijfer uit. Dat is de Hospital Standard Mortality Rate (HSMR). Aan dat cijfer kun je zien of er meer of minder mensen overlijden dan verwacht.
Het sterftecijfer is een gemiddelde. Het laat dus niet zien hoeveel mensen er precies zijn overleden. Is het sterftecijfer 100, dan wil dat zeggen dat er net zoveel mensen zijn overleden als verwacht. Is het sterftecijfer in een ziekenhuis minder dan 100? Dan zijn er gemiddeld minder mensen overleden dan verwacht. Overlijden er in een ziekenhuis veel meer mensen dan verwacht? Dan gaat het ziekenhuis uitzoeken hoe dat komt. En wat ze eraan kunnen doen.
Bij de berekening kijken we naar de patiënten die in het ziekenhuis zijn behandeld. Bijvoorbeeld: hoe oud zijn patiënten, hoe fit zijn ze en welke ziekte hebben ze? Toch kun je nooit helemaal precies uitrekenen of er meer of minder mensen overlijden dan verwacht. Daarom laten we op Ziekenhuischeck een marge zien. Het sterftecijfer van het ziekenhuis zit ergens tussen het laagste getal en het hoogste getal in.
De sterftecijfers op Ziekenhuischeck zijn niet handig om ziekenhuizen mee te vergelijken. Want soms gaan mensen liever naar huis voordat ze overlijden. Of ze gaan naar een hospice. Daardoor kan het sterftecijfer van het ziekenhuis laag zijn, terwijl de patiënten toch overlijden.
Sterftecijfer
82
90
99
Diakonessenhuis
100
Verwacht
Het Diakonessenhuis had in 2023 een sterftecijfer van 90. Dit is lager dan verwacht.
Toelichting van het ziekenhuis:
Het sterftecijfer geeft aan of het aantal patiënten dat is overleden in een ziekenhuis, hoger of lager is dan gemiddeld. Het landelijk gemiddelde is altijd 100. Ons cijfer (90) is significant lager dan het landelijk gemiddelde. Dat betekent dat er minder patiënten zijn overleden als verwacht op basis van de kenmerken van de patiënt, zoals bijvoorbeeld leeftijd, de ernst van de ziekte en of een patiënt met spoed wordt opgenomen. Het Diakonessenhuis vindt het belangrijk om te weten of door ons verleende zorg van hoge kwaliteit is. Daarom onderzoekt de Commissie Dossieronderzoek dossiers van overleden patiënten om na te gaan of en welke verbeteringen er in de zorg mogelijk zijn. Een deel van de sterfgevallen wordt besproken in de MMC bespreking (multidisciplinaire mortaliteits- en complicatiebespreking) om te leren van elkaars ervaringen en verbeteringen.
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek