Je kunt verschillende soorten blaaskanker krijgen. De soort blaaskanker bepaalt wat voor jou de beste behandeling wordt. Soms moet je blaas helemaal weggehaald worden. Dat is een lastige operatie, met veel risico’s. Daarom doen niet alle ziekenhuizen die operatie. Je moet dan naar een gespecialiseerd ziekenhuis. Meestal kun je wel in je eigen ziekenhuis naar de andere afspraken. Bijvoorbeeld een controle.
Het ziekenhuis houdt bij hoe vaak ze een blaas helemaal weg halen.
Ziekenhuizen meten ieder jaar hoe goed hun zorg is. Ze moeten deze informatie aan verschillende instanties geven. En ze gebruiken de cijfers om de zorg steeds verder te verbeteren.
In ongeveer 90% van de gevallen ontstaat de tumor in het slijmvlies van de blaas, het vlies dat aan de binnenkant van uw blaas. In dit geval kan de uroloog van het Anna Ziekenhuis de tumor via een operatie door de plasbuis verwijderen (TURB, Trans Urethrale Resectie van de Blaas). Het verwijderde weefsel wordt opgestuurd voor onderzoek. De uitslag van dit onderzoek bepaalt de verdere behandeling. De uroloog bespreekt de verschillende mogelijkheden met u. Om te voorkomen dat de blaastumor terugkomt, krijgt u mogelijk na de operatie een blaasspoeling met medicijnen. Ook blijft u de komende jaren onder controle bij de uroloog.
In sommige gevallen is een volledige blaasverwijdering (cystectomie) de behandeling die het beste bij uw situatie past. Voor operatieve ingrepen werken wij samen met andere gespecialiseerde ziekenhuizen.
Wilt u meer informatie over de behandeling bij blaaskanker in het Anna Ziekenhuis? Kijk dan op https://www.st-anna.nl/ziektebeelden/blaaspoliepen/.