Heb je borstkanker? Dan kun je vaak naar een ziekenhuis in de buurt voor een behandeling. Maar soms moet je toch naar een gespecialiseerd ziekenhuis. Vaak gaan operaties beter als een ziekenhuis het vaak doet. Daarom houden ziekenhuizen van lastige operaties bij hoe vaak ze die doen. Doen ze de operatie niet vaak genoeg? Dan mogen ze de operatie niet meer doen.
Het ziekenhuis houdt bij hoeveel nieuwe patiënten met borstkanker het ziekenhuis behandelt. Hoeveel patiënten een borstsparende operatie krijgt. En of alle patiënten een eigen casemanager hebben.
Ziekenhuizen meten ieder jaar hoe goed hun zorg is. Ze moeten deze informatie aan verschillende instanties geven. En ze gebruiken de cijfers om de zorg steeds verder te verbeteren.
Samenwerking Amsterdam UMC
Amsterdam UMC werkt voor de behandeling van borstkanker samen met het Flevoziekenhuis en ziekenhuis Amstelland.
In Amsterdam UMC vinden met name operaties bij kwetsbare patiënten en patiënten met meerdere aandoeningen plaats.
Aantal nieuwe borstkankerpatiënten die zijn geopereerd
260
Amsterdam UMC
50
Norm
In 2023 behandelde het Amsterdam UMC 260 nieuwe patiënten met borstkanker met een operatie. Het ziekenhuis heeft de operatie vaak genoeg gedaan om goede borstkankerzorg te kunnen bieden.
Bron: Transparantiekalender 2023
Borstsparende operatie
83,81%
Amsterdam UMC
76,82%
Landelijk gemiddelde
In 2023 heeft 83,81% van de patiënten met invasieve borstkanker (zonder uitzaaiingen) in het Amsterdam UMC een operatie gehad waarbij de borst is behouden.
Bron: Transparantiekalender 2023
Casemanager
Ja
Amsterdam UMC
In 2023 hebben alle patiënten met borstkanker in het Amsterdam UMC een eigen casemanager.
Bron: Transparantiekalender 2023