1 op de 5 vrouwen van boven de 40 jaar heeft last van het per ongeluk verliezen van plas. We noemen dit incontinentie. Incontinentie komt vooral veel voor bij vrouwen. Meestal tijdens en na de zwangerschap. Ook bij vrouwen in de overgang komt incontinentie vaak voor. Vaak helpt het om oefeningen te doen om de bekkenbodemspieren te versterken. Helpt dit niet voldoende? En heb je veel last van stressincontinentie? Dan kan een operatie in het ziekenhuis helpen. Er wordt dan een bandje om de plasbuis geplaatst. Hierdoor wordt het gemakkelijker om de plas op te houden.
Het ziekenhuis houdt bij hoe vaak een operatie wordt gedaan bij stressincontinentie. Ook wordt gemeten wat het effect is van de operatie: zijn vrouwen tevreden na de ingreep? Bij deze operaties worden alleen vrouwen meegeteld, die verder gezond zijn en geen andere ziektes hebben.
Ziekenhuizen meten ieder jaar hoe goed hun zorg is. Ze moeten deze informatie aan verschillende instanties geven. En ze gebruiken de cijfers om de zorg steeds verder te verbeteren.
Het bekkenbodemcentrum van Alrijne staat voor u klaar als u problemen ervaart met uw bekkenbodem. Dit kunnen onder andere moeilijkheden zijn met het ophouden van urine of ontlasting, evenals klachten van verzakking. De bekkenbodem is een gebied dat door diverse specialisten wordt onderzocht en behandeld. Veel van uw klachten kunnen we effectief behandelen.
Ons bekkenbodemcentrum bestaat uit een team van experts, waaronder een uroloog, gynaecoloog, maag-darm-leverarts, chirurg, bekkenbodemfysiotherapeut, seksuoloog, continentieverpleegkundige (voor plasproblemen) en een casemanager coloncare (voor darmklachten). Afhankelijk van uw specifieke klachten, wordt een afspraak gepland bij een of meerdere van onze specialisten.
Urine-incontinentie kan op verschillende manieren worden behandeld, afhankelijk van het type incontinentie:
- Stressincontinentie (verlies van urine bij drukverhogende momenten zoals niezen) kan behandeld worden met bekkenfysiotherapie of een operatie waarbij een bandje (TVT (-O)) onder de plasbuis wordt geplaatst.
- Urge-incontinentie (urineverlies bij sterke aandrang, u haalt de WC niet optijd) kan behandeld worden met medicijnen, PTNS (een vorm van acupunctuur met naaldjes in de onderbenen) of soms met Botox-injecties in de blaas.
Voor meer informatie over de behandeling van stressincontinentie verwijzen we u graag naar onze website.