Een aandoening is zeldzaam als minder dan 1 op de 2.000 mensen deze aandoening hebben. Bij elkaar opgeteld zijn er wel 7.000 verschillende, ernstige zeldzame ziekten. Al deze aandoeningen samen zijn dus echt niet zeldzaam. Het gaat om 6 tot 8% van de bevolking: minimaal 1 miljoen Nederlanders! Veel zeldzame aandoeningen en ziekten hebben daarnaast een genetische, erfelijke component. Ze komen vaker voor in één familie.
𝘛𝘦𝘬𝘴𝘵 𝘨𝘢𝘢𝘵 𝘩𝘪𝘦𝘳𝘰𝘯𝘥𝘦𝘳 𝘷𝘦𝘳𝘥𝘦𝘳 ▼
Om deze zeldzame en erfelijke aandoeningen beter te kunnen behandelen, zijn er Expertisecentra Zeldzame Aandoeningen (ECZA) opgericht. Een ECZA is een speciaal centrum in een ziekenhuis dat veel weet over zeldzame en erfelijke ziektes. Er zijn ruim 350 ECZA’s in Nederland. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft deze ECZA’s goedgekeurd. In een ECZA werken verschillende artsen en onderzoekers samen die veel weten veel over bepaalde zeldzame ziektes. Hierdoor weten andere artsen waar ze patiënten naartoe kunnen sturen. Ook kunnen patiëntenorganisaties mensen vertellen naar welk ziekenhuis ze kunnen gaan.
Heb je een zeldzame aandoening? Dan is het belangrijk dat jouw arts informatie krijgt over de nieuwste ontwikkelingen van deze aandoening. Hij kan daarvoor terecht bij één van de expertisecentra voor zeldzame aandoeningen. Ben je al onder behandeling, maar heb je nog geen duidelijke diagnose? Dan kun je je arts vragen of het misschien handig is om een expertisecentrum om hulp te vragen.
Om een ECZA te mogen openen, moet een ziekenhuis aan bepaalde regels voldoen. De ziekte moet zeldzaam zijn en moet opgenomen zijn in de Europese verzameling van gegevens over zeldzame aandoeningen. De zorg en het onderzoek in het ziekenhuis moeten van goede kwaliteit zijn. Ook moet het ziekenhuis samenwerken met patiëntenorganisaties. Als het ziekenhuis aan alle eisen voldoet, wordt het voor 5 jaar goedgekeurd.
Je kunt expertisecentra opzoeken op de website: www.zichtopzeldzaam.nl/expertisecentra
Binnenkort kun je ook op Ziekenhuischeck opzoeken welke expertisecentra er zijn, en welke ziektes hier worden behandeld.
Om de website goed te laten werken en de beste ervaring te kunnen bieden, hebben we inzicht nodig in het bezoek en gebruik van de website. We meten graag het effect van bezoek en campagnes. Hiervoor maakt deze website gebruik van cookies. Wij plaatsen onze cookies met respect voor privacy. Bekijk voor meer informatie ons privacybeleid.