Ongeveer 250.000 mensen in Nederland hebben te maken met een ziekte van de lever. Leverziektes komen voor bij kinderen en ouderen. Een leverziekte kan zich plotseling uiten, maar het is ook een ziekte die je vaak op wat oudere leeftijd ontdekt.
𝘛𝘦𝘬𝘴𝘵 𝘨𝘢𝘢𝘵 𝘩𝘪𝘦𝘳𝘰𝘯𝘥𝘦𝘳 𝘷𝘦𝘳𝘥𝘦𝘳 ▼
De lever is een zeer belangrijk orgaan in het lichaam dat veel functies vervult. Er zijn verschillende redenen waarom de lever ziek kan worden. Sommige ziektes zijn te genezen of onder controle te houden met medicijnen. Als dit niet mogelijk is, dan kan een operatie helpen. Een levertransplantatie is vaak de laatste mogelijkheid.
Een leverziekte kan ontstaan door bijvoorbeeld:
Er zijn meerdere soorten leverziektes. De volgende leverziektes komen het meest voor:
Leververvetting
Bij leververvetting hoopt vet zich op in de lever. Dit ontstaat door ongezond eten en leven.
Levercirrose
Bij levercirrose is de lever zo erg beschadigd, dat het niet meer kan herstellen. Die beschadiging kan ontstaan door een ontsteking, een vergiftiging of een immuunziekte. Levercirrose kan leiden tot leverkanker of tot een lever die niet meer goed meer werkt.
Levertumor
Bij een levertumor zit er kanker in de lever. Een levertumor ontstaat meestal als de lever erg beschadigd is geraakt. Dit kan ontstaan door een leverziekte zoals levercirrose. Je krijgt pas klachten als de lever door de tumor niet goed meer werkt.
Hepatitis
Het woord hepatitis komt uit het Grieks en betekent ontsteking van de lever. 1 op de 20 mensen krijgt te maken met een vorm van hepatitis. Vaak is een virus de oorzaak van hepatitis, maar niet altijd. Er zijn verschillende soorten hepatitis: A t/m E.
De behandeling van de leverziekte hangt af van het soort ziekte. Sommige leverziektes kun je onder controle houden met gezonder leven of met medicijnen. Werken de medicijnen niet, dan is een levertransplantatie vaak de laatste mogelijkheid.
Hieronder vind je per leverziekte welke behandeling erbij past.
Leververvetting
Wat je kunt doen bij leververvetting is je leefstijl veranderen. Dus meer bewegen, gezonde voeding en een gezond gewicht. Bij leververvetting door alcohol is het goed om geen alcohol meer te drinken.
Levercirrose
Levercirrose is niet meer te genezen. De behandeling bestaat uit het afremmen van de ziekte, symptomen bestrijden en ervoor zorgen dat er niet nog meer problemen ontstaan. Bij een lever die te veel beschadigd is, is een levertransplantatie nog de enige mogelijkheid.
Levertumor
Vaak is het niet mogelijk om te genezen van een levertumor. Je kunt dan een behandeling krijgen om de groei van de tumor te remmen of klachten te verminderen. Je kunt ook besluiten dat je geen behandeling wilt. Dan neemt de huisarts de zorg over.
Hepatitis
Voor hepatitis A zijn er geen medicijnen, maar wel een vaccinatie. Deze vaccinatie zorgt ervoor dat je die ziekte niet kan krijgen. Als je hepatitis B, C of D krijgt, kun je deze behandelen met medicijnen.
Hoeveel leveroperaties zijn er in totaal gedaan? Hierbij zitten ook operaties waarbij de lever niet is verwijderd. Zo kan het ziekenhuis rekening houden met het aantal patiënten dat het kan verwachten.
Ervaringsverhalen, informatie over kanker en hulp en ondersteuning.
Informatie voor mensen en naasten met een leverziekte
Virussen kunnen zorgen voor een ontsteking van de lever: hepatitis.
Om de website goed te laten werken en de beste ervaring te kunnen bieden, hebben we inzicht nodig in het bezoek en gebruik van de website. We meten graag het effect van bezoek en campagnes. Hiervoor maakt deze website gebruik van cookies. Wij plaatsen onze cookies met respect voor privacy. Bekijk voor meer informatie ons privacybeleid.