Zorg voor kankerpatiënten vaker aan huis
Steeds meer oncologische zorg kan verplaatst worden vanuit het ziekenhuis naar patiënten thuis. Meerdere ziekenhuizen testen al in hoeverre bepaalde zorg aan huis gegeven kan worden in plaats van in het ziekenhuis. Naast dat dit gemak meebrengt voor de patiënt, verlicht het in tijden van corona ook de druk op de ziekenhuizen, doordat er minder patiënten daar zorg nodig hebben.
Test met neurologische zorg aan huis
In 2016 deed het VieCuri in Venlo en Venray al een test voor zorg aan huis op het gebied van neurologische zorg. Na deze geslaagde test kunnen kankerpatiënten nu ook zorg aan huis krijgen. Oncologieverpleegkundigen rijden met de medicijnen naar patiënten toe en blijven tijdens de behandeling aanwezig. Dit kan de patiënt veel rust geven in een periode die vaak erg stressvol is. Daarnaast is er voor de patiënt meer ruimte om met de verpleegkundige te praten over eventuele problemen of andere onderwerpen.
Zorg thuis verder uitbreiden
Ook het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem geeft medicatie aan huis met Rijnstate @ home. In mei 2021 begonnen zij met de eerste thuistoedieningen van medicijnen aan patiënten met kanker. Doel is om de zorg thuis verder uit te breiden naar andere soorten geneesmiddelen, aandoeningen en specialistische zorg. Het Isala in Zwolle werkt samen met het Zilveren Kruis samen om immunotherapie aan huis te verzorgen. Dit gebeurt 5 dagen in de week; daarmee kunnen ongeveer 25 mensen per week behandeld worden.
Beschermen van veiligheid
Of de patiënt in aanmerking komt voor een thuisbehandeling, wordt overlegd met de specialist, de verpleegkundige en de patiënt zelf. Aan de thuisbehandeling zijn een aantal voorwaarden verbonden in het kader van veiligheid. Zo worden bijvoorbeeld alleen middelen thuis aangeboden die weinig risico’s met zich meebrengen.
Meer informatie over kankerbehandelingen
- Tegenwoordig is het motto bij borstkanker: ‘goed kijken’. Om die boodschap uit te dragen, hebben huisartsen en ziekenhuis samen een postercampagne opgezet.
- Ondanks dat prostaatkanker de meest voorkomende kankersoort is bij mannen van 55 jaar en ouder, praat deze groep hier bijna nooit over. Lees meer over dit onderzoek naar prostaatkanker.
- 13 Nederlandse ziekenhuizen hebben een rekenmodel ontwikkeld waarmee beter te voorspellen is welke patiënten met een vroeg stadium van darmkanker baat hebben bij een aanvullende operatie.
- De kansen op overleving van kanker zijn de afgelopen 50 jaar fors toegenomen. Dat blijkt uit nieuwe overlevingscijfers die Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
- Cellen met bepaalde veranderingen, ook wel mutaties genoemd, gaan heel sluw te werk om het ontstaan van kanker te bevorderen. Dit hebben onderzoekers van het Amsterdam UMC ontdekt.