Pijnblokkade zorgt voor doorbraak in behandeling van gebroken heup
Een gebroken heup komt vaak voor, elk jaar krijgen zo'n 25.000 mensen hiermee te maken. In Zuyderland Medisch Centrum worden jaarlijks ruim 800 patiënten geopereerd aan een gebroken heup. Vooral ouderen op leeftijd. Meestal is een operatie de beste behandeling. De heup is stabiel en de patiënt kan herstellen. Maar soms, bij een kleine groep ouderen die erg kwetsbaar is, kan een heupoperatie voor complicaties zorgen. Een operatie is daarom niet altijd een goed idee. Wel kan een pijnblokkade dan verbetering geven.
Sinds februari dit jaar biedt Zuyderland Medisch Centrum – als alternatief op een operatie – een zogenaamde pijnblokkade van de heup aan. ‘Een beslissing om niet te opereren nemen we altijd in nauwe samenspraak met de patiënt en eventuele familie’, vertelt orthopedisch chirurg Thijs Nijenhuis. ‘Het doel van deze behandeling is comfort in de laatste levensfase, waar mogelijk in de thuissituatie.’
Pijnblokkade van de heup
Met deze zogenaamde PENG-methode worden de gevoelszenuwen van het heupkapsel langdurig uitgeschakeld met een medicijn. De eerste resultaten zijn zeer hoopgevend: zowel dokters als patiënten zijn erg tevreden. De ambitie voor de toekomst is om deze methode ook meer in de thuissituatie of het verpleeghuis aan te bieden, zodat patiënten niet meer naar het ziekenhuis hoeven komen.
Orthopedisch chirurg Thijs Nijenhuis en anesthesioloog Glenn van de Vossenberg vertellen er alles over in deze video.
Meer informatie over heupslijtage:
Lees hier meer over een operatie voor een nieuwe heup
Er is een slimme app voor bij gewrichtsvervangende operaties.
Lees meer over het onderzoek dat ernaar is gedaan.
bron: Zuyderland.nl
Meer informatie
https://www.zuyderland.nl/nieuws/pijnblokkade-zorgt-voor-doorbraak-in-behandeling-van-gebroken-heup/