Help! Ik heb een buikslagaderverwijding
Ongeveer 50.000 mensen in Nederland hebben een verwijding in de slagader in hun buik. Ieder jaar worden ongeveer 3.000 mensen aan zo’n buikslagaderverwijding geopereerd. Wat is een buikslagaderverwijding precies? Wat voor behandeling kun je krijgen? En naar welk ziekenhuis kun je dan het beste gaan? In dit artikel vertellen we je er meer over.
Wat is het?
Een buikslagaderverwijding noemen we ook wel een aneurysma. Dat betekent dat er een gedeelte van de grote slagader in je buik wijder is geworden. De slagader is een belangrijk bloedvat, dat van je hart naar je buik loopt. Als je zo’n verwijding hebt, dan is het bloedvat wel anderhalf keer dikker dan normaal.
Als de verwijding te groot wordt, dan kan het bloedvat knappen. Dat is erg gevaarlijk. Je kan eraan doodgaan. Zolang de verwijding nog klein is en niet te snel groeit, kun je er goed mee leven.
Hoe ontstaat het?
Bloedvaten hebben stevige en soepele wanden. Als je ouder wordt, veranderen de wanden van bloedvaten. Dat is normaal. Door ontstekingen of beschadigingen kunnen er ook zwakke plekken ontstaan. Op deze zwakke plek kan een verwijding ontstaan.
Wie kan het krijgen?
Iedereen kan een buikslagaderverwijding krijgen. Maar het komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Als buikslagaderverwijding vaak voorkomt in je familie, dan is het misschien erfelijk. Hoe gezond je leeft is ook belangrijk. Rook je? Of ben je te zwaar? Dan heb je een grotere kans op een buikslagaderverwijding.
Wat merk je ervan?
Meestal merk je niks van een buikslagaderverwijding. Het ontstaat geleidelijk, en bij de meeste mensen groeit het maar langzaam. De meeste mensen weten niet dat ze het hebben. Het wordt vaak toevallig ontdekt.
Sommige mensen hebben wel klachten. Dit zijn:
- Vage buikpijn
- Vage rugpijn
- Een kloppende slagader voelen in de buik
Wat gebeurt er als het wordt ontdekt?
Heb jij een buikslagaderverwijding? Dan kijkt de arts hoe groot de verwijding is. Daarna bespreekt hij met je wat je kunt doen. Je krijgt meestal:
- Advies voor een gezonde leefstijl, zoals stoppen met roken
- Medicijnen die zorgen dat de verwijding niet sneller groeit
Wanneer krijg je een operatie?
De arts controleert regelmatig of de verwijding groter wordt. Is de verwijding te groot geworden? Dan kun je een operatie krijgen. De arts haalt de verwijding dan weg.
Als de verwijding plotseling scheurt, word je meteen geopereerd.
Is de operatie gevaarlijk?
Een operatie bij buikslagaderverwijding is erg gevaarlijk. Je bespreekt de voordelen en nadelen van een operatie met de arts. Je kunt samen met je arts ook besluiten om nog niet direct een operatie te krijgen. Je krijgt dan wel regelmatig controles of de verwijding groeit. Later kun je dan toch nog geopereerd worden.
Naar welk ziekenhuis kun je het beste gaan?
Je kunt in alle ziekenhuizen terecht voor controles bij een buikslagaderverwijding. Krijg je een operatie? Dan moet je naar een gespecialiseerd ziekenhuis. Je kunt zelf kiezen in welk ziekenhuis je wil worden geopereerd.
Op de website Ziekenhuischeck.nl kun je opzoeken in welke ziekenhuizen de operatie wordt gedaan. Ook kun je per ziekenhuis bekijken hoe vaak artsen de operatie per jaar doen. En hoe groot de risico’s zijn.
Check jouw ziekenhuis voor behandeling van een buikslagaderverwijding.